Η Αγγελική Τουμπανάκη στο Web Music Radio.

Διαβάστε τη Live Συνέντευξη της  Αγγελικής Τουμπανάκη στο Θανάση και στο “HeartBeat” 22/05/2014 Θανάσης: Φίλες και φίλοι καλησπέρα. Πέμπτη βράδυ, HeartBeat εδώ στο Web Music Radio και έχουμε τη χαρά και...

Διαβάστε τη Live Συνέντευξη της  Αγγελικής Τουμπανάκη στο Θανάση και στο “HeartBeat”

22/05/2014


Θανάσης
: Φίλες και φίλοι καλησπέρα. Πέμπτη βράδυ, HeartBeat εδώ στο Web Music Radio και έχουμε τη χαρά και την τιμή να φιλοξενούμε μία ιδιαίτερη φωνή της jazz, την Αγγελική Τουμπανάκη.

Αγγελική καλησπέρα.

Αγγελική: Καλησπέρα Θανάση. Είμαι πολύ χαρούμενη που είμαι σήμερα εδώ.

Θανάσης: Ας πάρουμε λοιπόν τα πράγματα από την αρχή. Πώς ξεκίνησες να ασχολείσαι με το τραγούδι;

Αγγελική: Ουσιαστικά, μορφωτικά με τη μουσική, ξεκίνησα όταν γύρισα από την Αγγλία, όπου έκανα ένα μεταπτυχιακό στην μοριακή βιολογία. Άρχισα, λοιπόν, να κάνω κλασσικό τραγούδι, κλασσική αρμονία κι όταν τελείωσα, άρχισα να ασχολούμαι με όσα υπήρχαν ως αναμνήσεις από την παιδική μου ηλικία, πολυφωνικά ηπειρώτικα στο μουσείο λαϊκών οργάνων, μετά έκανα βουλγάρικα, κλασικό οθωμανικό τραγούδι, περσικό σε επίπεδο σεμιναρίων και μετά βούτηξα στην jazz.

Θανάσης: Άκουγες από μικρή jazz και σου άρεσε;

Αγγελική: Όχι, αυτό ήρθε στην πορεία. Ουσιαστικά, με γοήτευσε η λογική του αυτοσχεδιασμού και της ελευθερίας που μπορείς να νοιώσεις κάθε στιγμή όταν παίζεις jazz. Η διαφορετικότητα που εξελίσσεται μέσα σε κάθε κομμάτι. Ποτέ, καμία στιγμή στην jazz δεν είναι ίδια. Πολλές φορές δεν θυμάμαι τι έχω παίξει. Ξέρω την αρμονική εξέλιξη του τραγουδιού, αλλά την άλλη μέρα δεν θα είναι το ίδιο.

Θανάσης: Δηλαδή αυτοσχεδιάζεις στη σκηνή;

Αγγελική: Στα τραγούδια που ο αυτοσχεδιασμός εξυπηρετεί, γιατί υπάρχουν και τραγούδια στα οποία δεν μπορεί να αυτοσχεδιάσεις. Προσπαθώ το τραγούδι να εξυπηρετεί αυτό που κάνουμε εκείνη τη στιγμή.

Θανάσης: Πες μας λίγο για τους Buss Bastardz.

Αγγελική: Buss Bastardz, είναι ένα project πολυμορφικό. Οι μισοί είναι παραδοσιακοί μουσικοί και οι άλλοι μισοί, μουσικοί της jazz. Είναι ένα συνονθύλευμα ήχων από τα γειτονικά μας Βαλκάνια. Ο Παντελής Στόικος στην τρομπέτα, ο Κώστας Μερτάκης στα κρουστά, ο Γιάννης Αγγελόπουλος στα τύμπανα, ο Γιάννης Παπαναστασίου στο σαξόφωνο, ο Βασίλης Κετεντζόγλου στην κιθάρα και ο Παρασκευάς Κίτσος στο μπάσο. Είναι ήχοι γειτονικοί με πειραγμένες αρμονίες.

Θανάσης: Νομίζω ότι πάτε την jazz σε ένα διαφορετικό επίπεδο.

Αγγελική: Επειδή μέσα στα κομμάτια μας υπάρχουν ήχοι πιο οικείοι στους Ελληνες, γι αυτό θεωρείται πιο προσιτό. Η jazz δεν είναι ένα πράγμα. Είναι άπειρα πράγματα. Για μένα η jazz είναι περισσότερο συμπεριφορά. Είναι συμπεριφορά πάνω στο πατάρι. Είναι σεβασμός κι έχει μέσα της ευγένεια. Στην jazz δεν χρειάζεται να έχεις «φωνάρα», χρειάζεται να έχεις μουσικότητα και να είσαι συγκεντρωμένος σε αυτό που κάνεις. Πρέπει να έχεις ανοιχτά τα αυτιά σου και να ακούς τους παίκτες σου.

Θανάσης: Απ ότι έχω δει στις εμφανίσεις σου, όταν είσαι στη σκηνή πραγματικά το νοιώθεις αυτό που κάνεις. Θέλω να πω έχεις μία έντονη σκηνική παρουσία.

Αγγελική: Νομίζω ότι δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά. Όταν είσαι εκεί, είσαι παρών. Είσαι μέσα στο τραγούδι, μέσα στα λόγια, μέσα στη μελωδία, μέσα σ αυτό που παίζουν οι παίκτες, ώστε να μπορεί να υπάρξει η επαφή, η επίδραση. Νομίζω σε ένα live δεν υπάρχει κοινό και τραγουδιστής, είμαστε ένα πράγμα, κοινωνούντες μίας ίδιας καταστάσεως. Αν χάσεις έστω για λίγο την ειλικρίνεια σου ή αρχίσεις να σκέφτεσαι, τότε το έχεις χάσει το παιχνίδι.

Θανάσης: Η ethnic μουσική σου αρέσει και πόσο σε επηρεάζει;

Αγγελική: Μου αρέσει, με επηρεάζει και θέλω να με επηρεάζει. Με ενδιαφέρουν ήχοι που έχουν σχέση με ρίζες, αρχέγονες, με μουσικές που έχουν αντέξει στα χρόνια. Θέλω να καταλάβω τι γίνεται. Στην ethnic μουσική κρύβονται μόνο θησαυροί.

Θανάσης: Τι κάνετε σήμερα εσείς οι καλλιτέχνες για να γίνετε γνωστοί;

Αγγελική: Νομίζω ότι τα νέα παιδιά, αλλά και κάποιοι παλιότεροι που ξαναβγαίνουν στο προσκήνιο είναι όλοι πολύ μάχιμοι για να προωθήσουν το υλικό τους, το project τους. Μέσω των μουσικών σκηνών που υπάρχουν σήμερα, κάποιων festival αλλά κι ο ένας καλλιτέχνης θα βοηθήσει, θα προωθήσει τον άλλον. Υπάρχει όμως και πολύ όμορφο και πολύ γλυκό κοινό το οποίο υποστηρίζει αυτή την κίνηση. Υπάρχουν πολλοί νέοι αξιόλογοι καλλιτέχνες. Ελπίζω να καταλάβουν όλοι την αξία τους. Είναι δουλειές που στέκονται και στο εξωτερικό με πολύ αξιοπρέπεια.

Θανάσης: Στο εξωτερικό θεωρείς ότι αναγνωρίζονται πιο εύκολα;

Αγγελική: Στο εξωτερικό η αλήθεια είναι ότι το κοινό είναι πιο εκπαιδευμένο. Όσες φορές έχω εμφανιστεί στο εξωτερικό, έχω διαπιστώσει ότι το κοινό είναι πιο ανοιχτό στο να πάει να ακούσει καινούργια πράγματα. Ο Έλληνας έχει μάθει σε κάποια πράγματα, πολύ ωραία δεν αντιλέγω, αλλά δύσκολα αλλάζει, δύσκολα πειραματίζεται με νέα ακούσματα. Παρ’ όλα αυτά είναι ευθύνη των μουσικών, αυτά που έχουν να τα βγάλουν προς τα έξω, να βρουν τρόπους να τα προωθήσουν και να καταφέρουν να αγγίξουν το κοινό.

Θανάσης: Το internet θεωρείς ότι έχει βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση;

Αγγελική: Βέβαια. Ο καθένας μπορεί να βάλει ό,τι θέλει και να φτάσει αυτό οπουδήποτε. Είναι εύκολο, δεν πληρώνεις και ούτε υπάρχει κάποιος μεσάζοντας για να σου επιτρέψει ή όχι. Μάλιστα πρόσφατα έμαθα αυτό με τις λίστες που επικρατεί στα ραδιόφωνα και τρελάθηκα. Είναι δυνατόν κάποια τραγούδια να επιτρέπονται και κάποια όχι;

Θανάσης: Πόσες ξένες γλώσσες μιλάς;

Αγγελική: Μιλάω Αγγλικά, Γαλλικά, λίγα ισπανικά και λίγα ιταλικά. Έχω πει βέβαια τραγούδια σε διάφορες γλώσσες, τούρκικα, αρμένικα, σέρβικα, βραζιλιάνικα, πορτογαλικά, αργεντίνικα. Πριν λοιπόν πω κάθε τέτοιο κομμάτι, αφού εννοείται έχω κάνει μετάφραση για να ξέρω τι λέει, προσπαθώ και βρίσκω έναν άνθρωπο ο οποίος θα μου εξηγήσει τη γλώσσα, την κουλτούρα της, γιατί κάθε σύμφωνο δεν το πετάμε έτσι, κρύβει ένα συναίσθημα πίσω από αυτό.

Θανάσης: Νομίζω ότι έχεις κι ένα διδακτορικό;

Αγγελική: Ναι έχω τελειώσει το διδακτορικό μου στη μοριακή βιολογία μέσω της ιατρικής Αθηνών.

Θανάσης: Ασχολείσαι καθόλου με την βιολογία ή είσαι αφοσιωμένη αποκλειστικά στο τραγούδι;

Αγγελική: Τελείωσα το διδακτορικό, ορκίστηκα, έκανα κάποιες δημοσιεύσεις, παρουσιάσεις σε συνέδρια μετά έπαθα δυο – τρεις φορές υπερκόπωση και τώρα ασχολούμαι αποκλειστικά με τη μουσική.

Θανάσης: Και τα δύο μαζί θεωρείς ότι δεν γίνεται;

Αγγελική: Όχι, δεν γίνεται. Πρέπει να είσαι ταγμένος σε αυτό που κάνεις, είτε στη μουσική είτε στην επιστήμη σου. Πρέπει να υπάρχει σοβαρότητα σε αυτό που κάνεις.
Θανάσης: Στην jazz ο αυτοσχεδιασμός είναι βασικό στοιχείο;

Αγγελική: Η jazz είναι αυτοσχεδιασμός, είναι η ελευθερία του μουσικού, είναι η ώρα του μουσικού, η ώρα του παιχνιδιού.

Θανάσης: Έχει κάποια όρια ή όχι;

Αγγελική: Ένας τζαζίστας θα πάρει κάποιους κύκλους. Λέγοντας κύκλους, εννοούμε τη φόρμα του τραγουδιού όταν ολοκληρώνεται η αρμονία, οπότε μπορεί να πάρει όσους κύκλους θέλει. Συνήθως παίρνει τόσους όσους θεωρεί ότι χρειάζονται για να ολοκληρώσει την ιστορία του, την εικόνα του, δεν έχει φλυαρήσει, δεν έχει κουράσει κι έχει εξυπηρετήσει το κομμάτι. Ουσιαστικά είσαι μέσα στο κομμάτι και παρουσιάζεις και την δική σου αίσθηση. Δηλαδή παίζεις το κομμάτι και δεν συρρικνώνεις την προσωπικότητά σου.

Θανάσης: Για πες μας λίγο για τη δισκογραφική δουλειά που ετοιμάζεις;

Αγγελική: Είναι η πρώτη μας δισκογραφική δουλειά με τους Buzz Bastardz, είναι σχεδόν έτοιμη. Ευελπιστώ Οκτώβρη να την παρουσιάσουμε. Έχουμε γράψει 13 τραγούδια, αλλά επειδή θέλω να είναι μία ιστορία συνεχόμενη, δεν ξέρω τελικά πόσα θα βάλουμε. Θα είναι δικά μας τραγούδια και κάποιες διασκευές.

Θανάσης: Κάπου εδώ τελειώνουμε Αγγελική. Σε ευχαριστώ γι αυτό το δίωρο, καλή επιτυχία σε ό,τι κάνεις και να ξέρεις ότι το WebMusic Radio θα είναι εδώ.

Αγγελική: Εγώ σας ευχαριστώ κι εσένα προσωπικά Θανάση και όλο το WebMusic Radio. Είσαστε πολύ δυνατή ομάδα και είναι σίγουρο ότι θα πάτε πολύ καλά. Και πάλι ευχαριστώ.

Categories
Συνεντευξεις
Χρυσός Χορηγός
Χρυσός Χορηγός

RELATED BY