Χρόνια Πολλά Mick Jagger!!

Το ροκ εντ ρολ δεν θα πεθάνει... ...

Στις 6 Ιανουαρίου του 1964 ξεκίνησε η πρώτη μεγάλη περιοδεία με τους Rolling Stones. Τους συνόδευε το συγκρότημα Ronettes, που αποτελούνταν από τρεις R&B τραγουδίστριες από την Αμερική. Το όνομα της περιοδείας ήταν “Group Scene ’64” και θα ξεκινούσε από το Λονδίνο. Μετά από έξι συναυλίες θα έφτανε στη Σκωτία. Οι νεαροί ρόκερς ήταν πρωτόβγαλτοι σε όλα. Ακόμα και στο αεροπλάνο θα έμπαιναν για πρώτη φορά….

Λίγους μήνες μετά, τον Ιούλιο, οι Rolling Stones ξεκίνησαν την πρώτη περιοδεία τους στην Αμερική, η οποία κατέληξε σε παταγώδη αποτυχία. Όσες φορές έκαναν τηλεοπτικές εμφανίσεις, οι παρουσιαστές τους κορόιδευαν για τα μαλλιά και το ντύσιμό τους. Βέβαια, το 1964, οι Rolling Stones δεν είχαν διαμορφωθεί ακόμα στο συγκρότημα που ξέρουμε σήμερα. Ελάχιστα από τα κομμάτια που έπαιζαν ήταν δικά τους. Αντιθέτως, αρκούνταν στο να διασκευάζουν διάσημα blues και R&B μεγάλων καλλιτεχνών. …

Ένας από αυτούς τους καλλιτέχνες ήταν και ο Muddy Waters, απ’ τον οποίο εμπνεύστηκαν και το όνομα του συγκροτήματος. Σύμφωνα με τον Μπράιαν Τζόουνς, ένας δημοσιογράφος τους ρώτησε ποιο ήταν το όνομα του συγκροτήματος κι εκείνοι βρέθηκαν σε αμηχανία, γιατί δεν είχαν καταλήξει ακόμα. Τότε ο Τζόουνς κοίταξε στο πάτωμα, όπου υπήρχε ένα δίσκος του Muddy Waters και ο τίτλος ενός τραγουδιού ήταν “Rolling Stones Blues”. Η πρώτη μεγάλη επιτυχία των Rolling Stones κυκλοφόρησε το 1965 και ήταν το πασίγνωστο τραγούδι “I Can’t Get No Satisfaction”.

Ήταν το νούμερο ένα τραγούδι σε Βρετανία και Αμερική για τουλάχιστον τέσσερις βδομάδες και ήταν το κομμάτι που τους έκανε γνωστούς σε όλο τον κόσμο….

Η τυχαία συνάντηση, που οδήγησε στους Rolling Stones Κιθ Ρίτσαρντς και Μικ Τζάγκερ.

Ο Μικ Τζάγκερ γεννήθηκε στις 26 Ιουλίου 1943 και μεγάλωσε σε γειτονικά σπίτια με τον Κιθ Ρίτσαρντς στο Κεντ της Αγγλίας. Υπήρξαν συμμαθητές και πολύ καλοί φίλοι από τα 7 μέχρι τα 11 τους χρόνια. Το 1954 όμως, η οικογένεια Τζάγκερ μετακόμισε και οι δύο φίλοι χωρίστηκαν. Ίσως ένα από τα πιο διάσημα και πετυχημένα συγκροτήματα του κόσμου να μην είχε υπάρξει ποτέ, αν οι δύο παλιοί συμμαθητές δεν είχαν συναντηθεί τυχαία το 1960.

Ο Τζάγκερ και ο Ρίτσαρντς ήταν 17 χρονών, όταν έτυχε να δουν ο ένας τον άλλον στο σταθμό του τρένου στο Ντάρτφορντ. Ο Τζάγκερ κουβαλούσε μία συστάδα από δίσκους blues, τους οποίους παρατήρησε ο Ρίτσαρντς. Με το που είδε ότι ο παλιός του φίλος είχε παρόμοια μουσικά γούστα με εκείνον, ο Ρίτσαρντς δεν άργησε να αναζωπυρώσει τη φιλία, η οποία κατέληξε σε μία από τις πιο σημαδιακές συνεργασίες που έγιναν ποτέ….

Η επεισοδιακή συναυλία των Rolling Stones στην Αθήνα. Οι αστυνομικοί φώναξαν στον Τζάγκερ «στοπ ρε» και μετά άρχισε το ξύλο…

Στις 17 Απριλίου του 1967, λίγο πριν επιβληθεί δικτατορία στην Ελλάδα, το συγκρότημα Rolling Stones έδωσε μια συναυλία στην Αθήνα. Η συναυλία, που περίμεναν ανυπόμονα οι νέοι, έμεινε στην ιστορία, επειδή διεκόπη, όταν οι αστυνομικοί άρχισαν να ξυλοφορτώνουν τους θεατές και τους καλλιτέχνες.

Ο Δημήτρης Ψαθάς είχε γράψει, σε χρονογράφημά του, με αφορμή τη συναυλία των Stones: «Ποίος ή ποία καλείται γιγιέ η γιεγιέδισσα; Είναι κάτι νεαροί, αξύριστοι κι ακούρευτοι, με μακριά μαλλούρα, όπου μπορεί άνετα να στεγάζεται και κυκλοφορεί η ψείρα».

Παρά τις αντιδράσεις, τα ειρωνικά σχόλια, αλλά και την κακοκαιρία, η συναυλία ξεκίνησε κανονικά. Με τις πρώτες νότες των Stones, το κοινό ενθουσιάστηκε. Την ώρα που οι νέοι διασκέδαζαν, οι αστυνομικοί παρακολουθούσαν με άγρυπνο βλέμμα, περιμένοντας μια αφορμή για να χτυπήσουν.

Την αφορμή έδωσε «εν αγνοία του» ο ίδιος ο Μικ Τζάγκερ, όταν την ώρα που τραγουδούσε το Satisfaction, κάποιος του έδωσε ένα μπουκέτο με κόκκινα γαρύφαλλα.

Ο τραγουδιστής τα πέταξε πίσω στον κόσμο.

Ο Τζάγκερ αγνοούσε ότι την εποχή εκείνη, η χώρα ήταν χωρισμένη σε δεξιούς και αριστερούς και ότι το κόκκινο γαρύφαλλο είχε ταυτιστεί με την αριστερά.

Η κίνησή του ερμηνεύτηκε πολιτικά. Η λέξη Satisfaction ακούστηκε στους αστυνομικούς, που δεν ήξεραν αγγλικά, «θα σας σφάξω».

Η συναυλία διακόπηκε ξαφνικά. Τα επεισόδια κλιμακώθηκαν γρήγορα. Μέσα σε μερικά λεπτά, επικράτησε πανδαιμόνιο. Οι αστυνομικοί ξυλοκοπούσαν τους θεατές και φώναζαν στον Τζάγκερ «Στοπ ρε». Το μουσικό γεγονός της εποχής δεν ολοκληρώθηκε ποτέ….

Ο Μικ Τζάγκερ είπε:

«Δεν υπάρχει λόγος να κουβαλάμε γυναίκες στις περιοδείες μας, εκτός κι αν έχουν δουλειά να κάνουν. Ο μόνος άλλος λόγος είναι το σεξ. Αλλιώς είναι βαρετές και γκρινιάρες.»
«Δίνω στους Rolling Stones δύο χρόνια ακόμη. Αποταμιεύω για το μέλλον και σαν αρχή κατέθεσα σε τράπεζα τα δικαιώματα των τραγουδιών μου. (1964) »
«Ο Κιθ Ρίτσαρντς είναι ο αυθεντικός πανκ-ρόκερ. Δεν μπορείς να τον ξεπανκιάσεις, είναι ανώφελο.»
«Πλένω τα μαλλιά μου μία φορά την εβδομάδα. (1964) »
«Το ροκ εντ ρολ δεν θα πεθάνει. Ένα πράγμα τελειώνει, όταν ένα νέο αρχίζει. Όπως όταν τα χαλάς με μία γυναίκα. Ξέρεις τι εννοώ…»

 

Πηγή: mixanitouxronou.gr

Categories
Μουσικα Νεα
Χρυσός Χορηγός
Χρυσός Χορηγός

RELATED BY