Το έγκλημα είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο που περιλαμβάνει το σπάσιμο των νόμων, τη θέσπιση νόμων και τους τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποι αντιδρούν στην παραβίαση των νόμων. Η εγκληματολογία καλύπτει ένα σημαντικό αριθμό επαληθευμένων αρχών της γνώσης. Αυτές περιλαμβάνουν τη βιολογία, τη νευρολογία, την κοινωνιολογία, την ψυχολογία, την ψυχιατρική, τις πολιτικές επιστήμες και την οικονομία όσον αφορά τη διαδικασία του νόμου, το έγκλημα και τη θεραπεία. Η εγκληματολογία μας βοηθά να κατανοήσουμε την εγκληματική συμπεριφορά και να εξηγήσουμε και να αποτρέψουμε την εγκληματική συμπεριφορά και τα κοινωνικά της πρότυπα.
Γιατί είναι το έγκλημα ένα κοινωνικό φαινόμενο; Οι εγκληματολόγοι βρίσκουν ομοιότητες και διαφορές όσον αφορά τα πρότυπα εγκληματικότητας καθώς και τις εγκληματικές καλλιέργειες και συλλέγουν δεδομένα από αυτά τα πρότυπα. Για να το κάνουμε ένα βήμα πιο πέρα, οι ερευνητές θέλουν να μάθουν γιατί συνέβη το έγκλημα, από πού άρχισε και πού έχει εξαπλωθεί. Σε ένα παράδειγμα, ο καθηγητής εγκληματολογίας Ronet Bachman και ο καθηγητής κοινωνιολογίας Russell Schutt διερεύνησαν την εμφάνιση νεανικών συμμοριών στη δεκαετία του 1980. Έψαξαν να μάθουν τι σημαίνει να είσαι μέλος μιάς συμμορίας και πώς τα μέλη των συμμοριών ερμήνευσαν τις δικές τους καταστάσεις. Προηγούμενη έρευνα δείχνει ότι μερικά άτομα έχουν ορισμένα χαρακτηριστικά γνωρίσματα που μπορούν να αυξήσουν την πιθανότητα εγκληματικής και αντικοινωνικής συμπεριφοράς. Οι Bachman και Schutt κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι αναπτυξιακοί και κοινωνιολογικοί παράγοντες διαδραμάτισαν ρόλο στην τάση ενός ατόμου να εκδηλώσει εγκληματική συμπεριφορά και ότι κάποιοι άνθρωποι μπορεί να έχουν γενετικές διαταγές που θα τους καθιστούσαν πιο επιρρεπείς σε εγκληματική συμπεριφορά. Η έρευνα αυτή καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι κοινωνιολογικοί παράγοντες συμβάλλουν επίσης στη διαμόρφωση της εγκληματικής συμπεριφοράς. Ως αποτέλεσμα, οι εγκληματολόγοι εξετάζουν επίσης τους περιβαλλοντικούς παράγοντες, την κοινωνική αλληλεπίδραση και τις προσωπικές σχέσεις κατά τη διερεύνηση ενός εγκλήματος.
Εγκληματολογία: Ποιος είναι ο σκοπός της; Ο σκοπός της εγκληματολογίας είναι να καταλάβουμε γιατί οι άνθρωποι παραβιάζουν τον νόμο. Τι προκάλεσε το πρόβλημα να ξεκινήσει; Ποιος είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την εξάλειψή της; Οι εγκληματολόγοι βρίσκουν μια σχέση μεταξύ του εγκλήματος, του εγκληματία και του πώς ο νόμος ορίζει το έγκλημα. Η επιστήμη της εγκληματολογίας μπορεί να οδηγήσει σε νομοθετική ενίσχυση ή δημιουργία νόμων, ενώ εξαλείφει άλλες που είναι αναποτελεσματικές. Η εγκληματολογία εξετάζει επίσης τις τάσεις της εγκληματικότητας. προσδιορίζοντας τις τάσεις ως επηρεασμένες από κοινωνικούς, οικονομικούς, δημογραφικούς ή προσωπικούς παράγοντες. Για παράδειγμα, οι εγκληματολόγοι εξετάζουν τη δομή της ηλικίας, ένα αναγνωριστικό στοιχείο κατά την εξέταση των εφήβων, ένα δημογραφικό με πολύ υψηλό ποσοστό εγκληματικότητας. Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο των Η.Π.Α για τα Παιδιά στη Φτώχεια, η επιβολή του νόμου συνέλαβε μόλις 2 εκατομμύρια νέους κάτω των 18 ετών το 2008. Από αυτούς, το 95% αφορούσε μη βίαια εγκλήματα. Το 2010, από περίπου 100.000 νέους, η επιβολή του νόμου συνέλαβε το 26% για εγκλήματα περιουσίας όπως διάρρηξη, εμπρησμό ή κλοπή μόνο. Για τους μη βίαιους νέους, οι εγκληματολόγοι πιστεύουν ότι η φυλάκιση προκαλεί περισσότερο κακό παρά καλό γι ‘αυτούς, επειδή οι μεγάλες εγκαταστάσεις είναι αναποτελεσματικές για την παροχή των υπηρεσιών που χρειάζονται οι νέοι. Ως αποτέλεσμα, η αναποτελεσματικότητα αυτή, σε συνδυασμό με την έλλειψη δυναμικότητας, σημαίνει ότι ο αριθμός των υποτροπών (επανάληψη κατά τη διάρκεια ενός έτους) είναι εξαιρετικά υψηλός.
Η οικονομία επηρεάζει τα ποσοστά εγκληματικότητας. Οι εγκληματολόγοι εξετάζουν επίσης την κατάσταση της οικονομίας. Όταν η οικονομία λειτουργεί καλά, τα ποσοστά εγκληματικότητας μειώνονται. Αντίθετα, όταν η οικονομία είναι κακή, τα εγκλήματα – ειδικά τα βίαια εγκλήματα – αυξάνονται. Σύμφωνα με τον Fitz Foley, αναπληρωτή καθηγητή του Harvard Business School, το έγκλημα αυξάνεται όταν οι δικαιούχοι κοινωνικής μέριμνας στις Η.Π.Α ξεμένουν από χρήματα. Η έρευνα του Foley δείχνει ότι οι πόλεις που κάνουν μηνιαία πληρωμή μετρητών έχουν μηνιαίο κύκλο εγκληματικών πράξεων, ενώ οι πόλεις που κατανέμουν τις πληρωμές δεν το κάνουν. Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι πιο συχνές πληρωμές θα μειώσουν το ποσοστό εγκληματικότητας.
Εποχιακά εγκλήματα. Οι ερευνητές καθόρισαν επίσης τα εγκληματικά πρότυπα των τελευταίων ετών. Σύμφωνα με μια τεράστια μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Weber State University τον Αύγουστο του 2013, οι εγκληματίες διαπράττουν περισσότερα βίαια εγκλήματα κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών. Οι εγκληματολόγοι πιστεύουν ότι αυτό συμβαίνει επειδή το καλοκαίρι, οι άνθρωποι τείνουν να περνούν περισσότερο χρόνο έξω, ή είναι μακριά στις διακοπές και να ενεργούν λίγο πιο ξέγνοιαστα. Σύμφωνα με τον Siegel, η αύξηση της θερμοκρασίας μπορεί επίσης να αυξήσει την πίεση και την ένταση που προκαλεί η θερμότητα. Οι ακραίες θερμοκρασίες προκαλούν στο σώμα την παραγωγή ορμονών στρες, οι οποίες έχουν σχέση με την επιθετικότητα. Αυτό δείχνει ότι τα στοιχεία έχουν επίδραση ή επιρροή στα συναισθήματα και τη συμπεριφορά κάποιων ανθρώπων.Αυτό επηρεάζει επίσης τα παιδιά, είτε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού στις διακοπές τους είτε μόνο στο σπίτι μετά το σχολείο. Σύμφωνα με την After School Alliance, μια μελέτη του 2007 έδειξε ότι υπήρχε μια σαφής σύνδεση μεταξύ της αυτοεξυπηρέτησης και της πλήξης ανάμεσα σε αυτά τα παιδιά – και πιθανότητα 50% να στραφούν σε εγκληματική συμπεριφορά.
Αξιολόγηση του εγκλήματος για μοτίβα και λύσεις. Γενικά, η εγκληματολογία είναι ένας τρόπος για τους επαγγελματίες αναλυτές να καταλάβουν τι κάνει τον εγκληματία να σκέφτεται τον τρόπο που κάνει αυτός και τι και τι νόμοι ή τιμωρίες χρειάζονται ενίσχυση για να κατανοήσουν καλύτερα τον κύκλο της παράνομης συμπεριφοράς. Φέρνει κάθε εγκληματικό ζήτημα στο προσκήνιο, για κριτική και κριτική σκέψη και μας επιτρέπει να διαπιστώσουμε εάν το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης λειτουργεί πολύ καλά ή αν είναι λανθασμένο. Η εγκληματολογία εξυπηρετεί το κοινό με σκοπό τη δημιουργία και τη διατήρηση μιας καλύτερης κοινωνίας.
Για το Web Music Radio,
Πάνος Ζούνης