Οι ρίζες αυτής της δεισιδαιμονίας ξεκινούν από τη σύλληψη των Ναΐτών Ιπποτών το Μεσαίωνα. Η κύρια δεισιδαιμονία όμως που περιβάλλει την Παρασκευή και 13 θεωρείται ότι προέρχεται από το Μυστικό Δείπνο, στον οποίο συμμετείχαν 13 άτομα – ο Ιησούς Χριστός και οι 12 μαθητές του – την Μεγάλη Πέμπτη, το βράδυ πριν τη σταύρωση του από Ρωμαίους στρατιώτες την Μεγάλη Παρασκευή.
Επομένως, ο αριθμός 13 συνδέεται με τον Ιούδα Ισκαριώτη, τον προδότη του Χριστού, και θεωρείται ατελής σε σύγκριση με τον αριθμό 12, ο οποίος αντιπροσωπεύει τον αριθμό μηνών ενός έτους. Η ένωση της ημέρας και της ημερομηνίας έχει επίσης εντοπιστεί στην Ιστορία, πίσω στο βασιλιά Φίλιππο του IV της Γαλλίας που συλλαμβάνει εκατοντάδες Ναΐτες Ιππότες την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 1307.
Οι καθολικοί σταυροφόροι συνελήφθησαν – υπό την πίεση του Πάπα Κλημέντιου V, μετά από καταγγελίες ενός πρώην μέλους που τους κατηγόρησε ότι φτύνουν στο σταυρό, αρνούνται τον Χριστό και συμμετέχουν σε ομοφυλοφιλικές πράξεις. Οι ισχυρισμοί – φαινομενικά εντελώς αβάσιμοι – αποτέλεσαν πρόσφορο πρόσχημα για τον Βασιλιά ώστε να απαλλαγεί από το χρέος που τους χρωστούσε, μετά από τον πόλεμο με την Αγγλία.
Χρεωμένοι με ηθική και οικονομική διαφθορά και λατρεύοντας ψευδή είδωλα – συχνά μετά από ομολογίες που αποκτήθηκαν με βασανιστήρια – πολλοί από τους ιππότες οδηγήθηκαν στην Πυρά. Ο Μεγάλος Διδάσκαλος της τάξης, Jacques de Molay, αντιμετώπισε τις φλόγες μπροστά από τον καθεδρικό ναό της Notre Dame και λέγεται ότι καταράστηκε όσους τους είχαν σοβαρά βλάψει. Με αυτόν τον τρόπο ξεκίνησε σύμφωνα με την παράδοση να θεωρείται ότι η Παρασκευή και 13 είναι γρουσούζικη ημερομηνία που φέρνει κακή τύχη.

Στις ισπανόφωνες χώρες και στην Ελλάδα, είναι η Τρίτη & 13 που φοβίζει τους ανθρώπους. Στην Ιταλία, είναι η Παρασκευή & 17. Έτσι κάθε χώρα έχει τη δική της γρουσούζικη ημερομηνία. Για τους προληπτικούς, σύμβολο κακής τύχης είναι η μαύρη γάτα, ο σπασμένος καθρέπτης, το να περπατήσεις κάτω από μια σκάλα, να ανοίξεις ομπρέλα σε κλειστούς χώρους κ.λ.π.
Κατά την Ελληνική παράδοση, η Τρίτη θεωρείται γρουσούζικη, καθώς την ημέρα αυτή η Κωνσταντινούπολη έπεσε στα χέρια των Οθωμανών Τούρκων (Τρίτη 29/5/ 1453). Όπως παρατηρεί ο μεγάλος λαογράφος Νικόλαος Πολίτης, η ερμηνεία αυτή είναι υστερογενής, αφού και οι σύγχρονοι στην Άλωση απέδωσαν την εθνική εκείνη συμφορά στην ολέθρια επίδραση της ημέρας. Μαρτυρία για την πρόληψη αυτή υπάρχει ήδη από το 1164.
Η εξήγηση της δεισιδαιμονίας πρέπει να αναζητηθεί, κατά τον Νικόλαο Πολίτη, σε αστρολογικές προβλέψεις. Σύμφωνα με αυτές, την Τρίτη κυρίαρχος είναι ο πλανήτης Άρης, ενώ σε κάποια ώρα της ημέρας (η «κακιά ώρα») επικρατεί μαζί με τον πλανήτη Κρόνο. Γι’ αυτό η ώρα αυτή καθίσταται ιδιαίτερα επικίνδυνη. Επειδή, όμως, κανείς δεν μπορεί να την προσδιορίσει, ολόκληρη η Τρίτη αντιμετωπίζεται ως αποφράδα ημέρα.
Το 13 είναι επίσης ο κατεξοχήν κακότυχος αριθμός, που σπάει την αρμονία του 12 (12 Θεοί του Ολύμπου, 12 άθλοι του Ηρακλή, 12 φυλές του Ισραήλ, 12 οι μαθητές του Χριστού, 12 Ιμάμηδες κλπ). Με την προσθήκη του αριθμού 1 σχηματίζεται η αρχή ενός νέου κύκλου. Το άγνωστο, που αντιπροσωπεύει ο αριθμός 13, προκαλεί ανησυχία στους ανθρώπους κι έτσι άρχισαν να το συνδέουν με ατυχή γεγονότα. Σε αντίθεση με τα προαναφερθέντα, η Τρίτη είναι τυχερή ημέρα για τους Εβραίους, λόγω της διπλής αναφοράς της λέξης «καλόν» στην Παλαιά Διαθήκη (Γένεσις, κεφ. Α , στίχοι 10 και 13)
Ας θυμηθούμε τον μοναδικό Νίκο Σταυρίδη στη δική μας γρουσούζικη ημερομηνία:
“Φτου σκόρδα” σε όλους!!