Είναι γεγονός ότι μεγαλώνοντας οι άνθρωποι τείνουν να συμμετέχουν όλο και λιγότερο σε κοινωνικές δραστηριότητες. Επιπλέον, τα προβλήματα υγείας μπορούν να οδηγήσουν σε αναγκαστική κοινωνική απομόνωση. Πρόσφατες μελέτες επιβεβαιώνουν ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media) γίνονται μέρος της ζωής των ηλικιωμένων. Για παράδειγμα, οι αριθμοί των χρηστών ηλικίας 50 και άνω έχουν διπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια.
Το Facebook, το Twitter, το LinkedIn, το Youtube και άλλες σελίδες κοινωνικής δικτύωσης έχουν γίνει πλέον ένα εργαλείο επικοινωνίας και για τους ηλικιωμένους. Σύμφωνα με έρευνα, σχεδόν τα δύο τρίτα των ηλικιωμένων 50-64 ετών, είναι τώρα στο Facebook. Αυτό αποδεικνύει ότι οι μεγαλύτεροι θέλουν επίσης να παραμείνουν σε επαφή με τα μικρότερα μέλη της οικογένειάς τους και να ακολουθήσουν τη ζωή τους online. Αλλά είναι μόνο αυτό;
Μια πρόσφατη έρευνα αποκαλύπτει ότι τα άτομα άνω των 50 ετών είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη ομάδα χρηστών στο Facebook. Η μείωση της κοινωνικής απομόνωσης και της μοναξιάς και η έντονη προθυμία συμμετοχής στην οικογενειακή τους ζωή, είναι από τα σημαντικότερα κίνητρα των ηλικιωμένων για να χρησιμοποιήσουν τα social media. Επίσης σημαντικοί λόγοι είναι η συμμετοχή στις κοινότητες, η δημιουργία νέων κοινωνικών κύκλων και η δημιουργία νέων σχέσεων μέσω διαδικτύου.
Υπάρχουν τέσσερις λόγοι για τους οποίους βλέπουμε τους ηλικιωμένους να συμμετέχουν στα στα κοινωνικά μέσα: α) η ανάγκη να συνδεθείς με κάποιον από το παρελθόν, β) να συνδεθείς με ανθρώπους που έχουν την ίδια χρόνια πάθηση, γ) να διατηρείς επαφή με τα νεότερα μέλη της οικογένειας και δ) τα…παιχνίδια. Ναι, όλοι χρειαζόμαστε ψυχαγωγία!!

Τα εργαλεία των social media μπορούν επίσης να βοηθήσουν την έρευνα των μεγαλυτέρων για να μάθουν θέματα/ειδήσεις που τους ενδιαφέρουν, ή για τα χόμπι που θα ήθελαν να ασκήσουν. Τα κοινωνικά μέσα είναι ένα λαμπρό εργαλείο για να διασκεδάσετε και να παρακολουθήσετε ένα βίντεο, να διαβάσετε ένα ηλεκτρονικό βιβλίο ή να παίξετε ένα παιχνίδι.
Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν διάφορα εμπόδια που εμποδίζουν την παλαιότερη γενιά από τη χρήση των κοινωνικών μέσων. Οι ανησυχίες περί ιδιωτικότητας, είναι στην κορυφή του καταλόγου. Τεχνικές δυσκολίες, όπως η έλλειψη δεξιοτήτων πληροφορικής, το ακατάλληλο περιεχόμενο διαφόρων σελίδων, αλλά και η δυσκολία στο να κατανοήσουν το σκοπό των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης, είναι τα κυριότερα από αυτά τα εμπόδια. Τι μπορεί λοιπόν να γίνει για να προωθηθεί η διαδικτυακή κοινωνική συμμετοχή μεταξύ των ηλικιωμένων;
Οι γνώστες (παιδιά,εγγόνια και οι μικρότεροι γενικά σε ηλικία) θα μπορούσαν να διαδραματίσουν ζωτικό ρόλο στην εκπαίδευση των μεγαλυτέρων, μοιράζοντας τη δική τους εμπειρία σχετικά με αυτά τα μέσα. Θα μπορούσε έτσι να αυξηθεί η εμπιστοσύνη και να ενθαρρυνθούν για την χρήση τους, γιατί προφανώς υπάρχουν πολλά οφέλη από αυτό. Ένας ηλικιωμένος πρέπει απλώς να έχει επίγνωση & σωστή πληροφόρηση πριν ξεκινήσει το πρώτο του προφίλ στο διαδίκτυο.