Ο άνεμος είναι στην ουσία η κίνηση του αέρα από μια περιοχή υψηλής πίεσης σε μια περιοχή χαμηλής πίεσης. Στην πραγματικότητα, ο άνεμος υπάρχει επειδή ο ήλιος θερμαίνει άνισα την επιφάνεια της Γης. Καθώς ο θερμός αέρας ανεβαίνει, μετακινείται ψυχρότερος αέρας για να γεμίσει το κενό. Όσο ο ήλιος λάμπει, ο άνεμος θα φυσάει. Ο άνεμος έχει χρησιμεύσει ως πηγή ενέργειας για τον άνθρωπο. Οι αρχαίοι ναυτικοί χρησιμοποίησαν ιστία για να συλλάβουν τον άνεμο. Οι αγρότες κάποτε χρησιμοποίησαν ανεμόμυλους για να αλέσουν τους σπόρους τους και να αντλήσουν νερό. Σήμερα, όλο και περισσότερες ανεμογεννήτριες μετατρέπουν την αιολική ενέργεια σε ηλεκτρική. Κατά την τελευταία δεκαετία, η χρήση ανεμογεννητριών έχει αυξηθεί περισσότερο από 25% ετησίως. Παρόλα αυτά, κατέχει ακόμη ένα μικρό ποσοστό της παγκόσμιας ενέργειας.
Πως δουλεύει
Η περισσότερη αιολική ενέργεια προέρχεται από στρόβιλους που μπορούν να είναι τόσο ψηλοί όσο ένα κτίριο 20 ορόφων και έχουν τρία πτερύγια μήκους έως και 60 μέτρα. Ο άνεμος περιστρέφει τις λεπίδες, οι οποίες κινούν έναν άξονα συνδεδεμένο σε μια γεννήτρια που παράγει ηλεκτρική ενέργεια. Οι μεγάλες ανεμογεννήτριες συνήθως παρατάσσονται μαζί σε μελετημένα σημεία. Οι μικρότερες χρησιμοποιούνται ακόμη και σε σπίτια,αφού είναι ικανές να παράγουν αρκετό ηλεκτρικό ρεύμα για ένα μόνο σπίτι ή μιά μικρή επιχείρηση.
Η ανερχόμενη βιομηχανία αιολικής ενέργειας
Ο άνεμος είναι μια καθαρή πηγή ανανεώσιμης ενέργειας που δεν προκαλεί ρύπανση του αέρα ή των υδάτων. Και δεδομένου ότι ο άνεμος είναι ελεύθερος, το λειτουργικό κόστος είναι σχεδόν μηδενικό όταν ανεγερθεί ένας στρόβιλος. Η μαζική παραγωγή και οι τεχνολογικές εξελίξεις καθιστούν τους στρόβιλους φθηνότερους και πολλές κυβερνήσεις προσφέρουν φορολογικά κίνητρα για να ωθήσουν την ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας. Τα μειονεκτήματα περιλαμβάνουν τις καταγγελίες από τους ντόπιους ότι οι ανεμογεννήτριες είναι άσχημες και θορυβώδεις. Τα αργά περιστρεφόμενα πτερύγια μπορούν επίσης να σκοτώσουν τα πουλιά και τις νυχτερίδες, αλλά όχι σχεδόν όσο τα αυτοκίνητα, οι γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και τα πολυώροφα κτίρια. Ο άνεμος είναι επίσης μεταβλητός: Αν δεν φυσάει, δεν υπάρχει ηλεκτρισμός.
Παρόλα αυτά, η βιομηχανία αιολικής ενέργειας αναπτύσσεται. Χάρη στις παγκόσμιες προσπάθειες για την καταπολέμηση της αλλαγής του κλίματος, όπως η συμφωνία του Παρισιού, η ανανεώσιμη ενέργεια βλέπει μια έκρηξη στην ανάπτυξη, με την αιολική ενέργεια να πρωτοστατεί. Από το 2000 έως το 2015, η αθροιστική αιολική δυναμικότητα σε όλο τον κόσμο αυξήθηκε από 17.000 megawatts σε περισσότερα από 430.000 megawatts. Το 2015, η Κίνα ξεπέρασε επίσης την ΕΕ στον αριθμό των εγκατεστημένων ανεμογεννητριών και συνεχίζει να οδηγεί τις προσπάθειες εγκατάστασης.
Οι εμπειρογνώμονες της βιομηχανίας προβλέπουν ότι αν συνεχίσει αυτός ο ρυθμός ανάπτυξης, το 2050, το ένα τρίτο των παγκόσμιων αναγκών σε ηλεκτρισμό θα εκπληρωθεί από την αιολική ενέργεια.
Δείτε περισσότερα στο παρακάτω βίντεο:
Πηγή: https://www.nationalgeographic.com